- dat de vorderingen rechtsgeldig aan de bank verpand zijn;
- dat de curator de vorderingen onrechtmatig geïncasseerd heeft;
- dat de opbrengst zonder aftrek of omslag van de faillissementskosten aan de bank afgedragen moet worden;
- dat de curator in persoon onrechtmatig heeft gehandeld en met een veroordeling van de curator in persoon tot betaling van de schade die de bank lijdt.
Uncategorized
Onrechtmatige inning door curator: Game over!
Al jaren is een strijd gaande tussen sommige curatoren en pandhouders over de inning van debiteurenvorderingen in een faillissement. De debiteuren zijn in de regel verpand aan de huisbank. De bank beschikt niet altijd over de gegevens van de debiteuren om direct tot aanschrijving van de debiteuren over te gaan. De curator beschikt over de administratie van het failliete bedrijf en heeft die cruciale informatie dus wel. Ook kan het zijn dat er tussen de curator en de bank discussie bestaat of bepaalde debiteurenvorderingen wel of niet verpand zijn. Een dergelijke discussie moet natuurlijk gevoerd worden. De curator is benoemd om dit te beoordelen. Het wordt anders als de curator hangende de discussie wel alvast de debiteuren zelf gaat incasseren.
Er zijn curatoren die ondanks dat ze weten dat de debiteuren verpand zijn, of mogelijk verpand zijn, overgaan tot inning van debiteuren. Dit was ook het geval zoals beschreven in het arrest van de Hoge Raad van 5 februari 2016, ECLI:NL:HR:2016:199. Het failliete bedrijf had voor het faillissement werkzaamheden verricht, maar die werkzaamheden waren op de datum van het faillissement nog niet gefactureerd. Die administratieve handeling kon vanwege het faillissement alleen nog door de curator worden verricht. De curator stelde zich op het standpunt dat nu de facturen nog niet waren verstuurd, die vorderingen niet onder het pandrecht vielen en de vorderingen dus aan hem toekwamen.
Een redenering die volledig mank gaat. Uit vaste rechtspraak volgt dat vorderingen die ten tijde van de laatste pandlijst uit een reeds bestaande rechtsverhouding voortvloeien ook onder het pandrecht vallen. De curator wist dit ongetwijfeld best, maar is toch tot inning overgegaan.
De bank is een procedure gestart en heeft daarin gevorderd: